Ενοικιο και σωστες αποφασεις

 

Ζούμε σε μια περίοδο όπου η ζήτηση στην Κύπρο είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά σε σχέση με τα διαθέσιμα ενοικιαζόμενα σπίτια και διαμερίσματα. Το γεγονός αυτό  από μόνο του επιτάσσει την ανάγκη να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί ουτως ώστε να καταλήγουμε όχι κατ' ανάγκη στη φθηνότερη αλλά στην καλύτερη επιλογή. Μια επιλογή που καθορίζεται από αρκετούς παράγοντες που στις πλείστες των περιπτώσεων αγνοούμε. Δεν είναι μόνο η τιμή αλλά και το περιεχόμενο. Σκεφτείτε το σπίτι ή το διαμέρισμα σαν μια βιτρίνα καταστήματος. Πόσες φορές άραγε εντυπωσιαστήκατε αλλά μόλις εισήλθατε στο εσωτερικό απογοητευτήκατε; Έτσι και σε αυτή την περίπτωση του ενοικίου πάνω κάτω ισχύει το ίδιο. Πάμε να δούμε αναλυτικά όλους τους παράγοντες που  πρέπει να προσμετρήσουμε πριν καταλήξουμε στην καλύτερη απόφαση. 

Περιοχή

Ακούμε συχνά “αυτή η περιοχή είναι καλύτερη”. Όμως αυτό δεν είναι απλά ένα σύνθημα αλλά το αν μια περιοχή είναι καλή σχετίζεται και με πολλά άλλα πράγματα και για τον κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικά. Εμείς σας συμβουλεύουμε να δείτε αν αυτή η περιοχή είναι κοντά στο πεδίο της καθημερινής σας δράσης. Τη δουλειά σας για παράδειγμα. Γιατί αν επιλέξεις ένα φθηνό διαμέρισμα το οποίο ωστόσο βρίσκεται σε μακρινή απόσταση από το χώρο εργασίας σας, τότε με μαθηματική ακρίβεια θα την πληρώσετε σε καύσιμα αλλά και ... νεύρα λόγω κίνησης. 

Οδικό δίκτυο - Συγκοινωνίες

Στην Κύπρο ζούμε  και είναι ουτοπία να έχουμε ως βασικό κριτήριο τις συγκοινωνίες. Όμως αποτελεί και αυτό ένα κριτήριο ειδικά αν το άτομο το οποίο θέλει να ενοικιάσει ανήκει σε “ειδική” κατηγορία όπως πχ οι φοιτητές. 

Η γειτονιά 

Το  αίσθημα ασφάλειας στις μέρες μας είναι πάρα πολύ σημαντικό δεδομένων και όσων ακούμε καθημερινά στις ειδήσεις. Διαρρήξεις, ληστείες κλπ δημιουργούν σε όλους μας ένα αίσθημα ανασφάλειας. Περπατήστε λοιπόν στην υποψήφια νέα σας γειτονιά, παρατηρείστε τι “παίζει” και είμαστε σίγουροι ότι έχετε το κριτήριο να νιώσετε αν σας μεταδίδει αισθήματα ασφάλειας. Δείτε επίσης αν γύρω από την οικία ή το διαμέρισμα το οποίο σας ενδιαφέρει έχει υποστατικά που πέραν από υπηρεσίες παράγουν και...ηχορύπανση. Την ίδια ώρα το βασικότερο αν κοντά σας υπάρχουν υπεραγορά, περίπτερο, φούρνος, φαρμακείο ή ότι άλλο εσείς κρίνεται απαραίτητο . 

Εσωτερικό 

Εδώ τώρα αρχίζουν τα σημαντικά τα οποία θα πρέπει να μελετήσετε καλά. Ηλεκτρολογικές εγκαταστάστεις, θέρμανση, κλιματισμός, υδραυλικά, υγρασίες κλπ. Όλα αυτά πρέπει να είναι σε καλή  και λειτουργήσιμη κατάσταση γιατί είναι θέματα τα οποία μπορεί να βρούμε μπροστά μας. Θα πρέπει να λάβετε δέσμευση του ιδιοκτήτη ότι όλα λειτουργούν στην εντέλεια και φυσικά αν το υποστατικό είναι παλιό να υπάρχει διάθεση για διόρθωση της κατάστασης όταν και εφόσον χρειαστεί. 

Υγρασία

Η υγρασία δεν είναι μόνο ένα φαινόμενο κακής οπτικής αισθητικής αλλά πιο ουσιαστικό που έχει σχέση με υγιεινή του υποστατικού και κατ' επέκταση της δικής σας. Ξεψαχνϊστε καλά το κάτω μέρος των τοίχων και ειδικά σημεία όπου υπάρχουν υδραυλικές εγκαταστάσεις, ρωγμές κλπ.  

Κάντε το ίδιο μέσα στις εντοιχισμένες ντουλάπες ή στα ντουλάπια του σπιτιού. 

Ηλεκτρικές παροχές 

Πόσες φορές άραγε πήγατε  σε μια καφετέρια για παράδειγμα και εκνευριστήκατε γιατί δεν έχει μπρίζες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή ή για τη φόρτιση του κινητού σας τηλεφώνου; Αυτό θα πρέπει να σας απασχολεί και για την οικία ή το διαμέρισμα που θα θέλετε να ενοικιάσετε. Αν πάλι είναι γεμάτο μπρίζες βεβαιωθείτε ότι αυτές λειτουργούν. 

Ήλιος

Το ευάερο και ευήλιο σπίτι είναι πλεονέκτημα. Ποιος δε θέλει να απολαμβάνει είτε τον ήλιο του πρωινού ή του απογεύματος. Το ευήλιο σπίτι μάλιστα δίνει μια εικόνα και αίσθηση ζεστασιάς και ασφάλειας σε αντίθεση με σκοτεινά υποσταστικά τα οποία προσδίδουν ένα αίσθημα μαύρου και μιζέριας. 

Επιθεώρηση 

Κλείστε την επιθεώρηση του υποψήφιου σπιτιού ή διαμερίσματος κατα τη διάρκεια της ημέρας. Γιατί αν πάτε βράδυ σίγουρα κάτι θα σας ξεφύγει και δεν θα είστε σε θέση να δείτε λεπτομέρειες οι οποίες κρύβονται εύκολα στο σκοτάδι όπως πχ ρωγμές, φθορές και υγρασίες. 

Χώρος στάθμευσης 

Ναι δεν είμαστε Αθήνα αλλά και ο χώρος στάθμευσης είναι σημαντικός. Και λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν στον καθορισμό τιμών ενοικίων. Αν πάλι δεν υπάρχει διαθέσιμο πάρκινγκ στην πολυκατοικία ψάξτε εναλλακτικές λύσεις γύρω γύρω αν και εφόσον φυσικά βρήκατε το διαμέρισμα της... καρδίας σας!

Διαρρύθμιση - Βεράντα 

Δείτε τη διαρρύθμισή του χώρου. Πχ μέγεθος δωματίων, τοποθεσία κουζίνας κλπ στη βάση του δικού σας γούστου και αναγκών. Επίσης σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί και η ύπαρξη βεράντας. Ποιου δεν αρέσει να κάθεται ειδικά το βράδυ του καλοκαιριού να απολαμβάνει το δροσερό αεράκι της Κύπρου παρέα με φίλους και κανά δυό μπυρίτσες...

Μπάνιο – Αποχωρητήριο 

Το μπάνιο και το αποχωρητήριο είναι ένας χώρος για... προσωπικές στιγμές και πρέπει να εκπέμπει συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας. Σκεφτείτε ότι πάτε για να καθαριστείτε αλλά έχετε ένα αίσθημα αηδίας. Οξύμωρο δεν είναι; Επιπλέον πέρα από το αν λειτουργούν τα υδραυλικά του μπάνιου, είναι σημαντικό να δείτε αν το είδος του σας ικανοποιεί. Μπανιέρα, ντουζιέρα κλπ. 

Εγγύηση

Υπάρχει το συνήθειο να καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη μια εγγύηση για την περίπτωση ζημιών και επιδιορθώσεων μετά την λήξη της διαμονής σας εκεί. Φροντίστε όμως να ξεκαθαρίσετε αν αυτό το ποσό θα συμψηφιστεί με το τελευταίο ενοίκιό σας πριν φύγετε. 

Διάρκεια συμβολαίου 

Αυτό είναι κάτι το οποίο εσείς θα αποφασίσετε εκτός και αν ο ιδιοκτήτης θέτει συγκεκριμένους όρους. 

Τιμή 

Είναι  το κομμάτι  που όλοι κοιτάζουν από την πρώτη στιγμή. Ζητήστε διαπραγμάτευση ενοικίου γιατί που ξέρετε, μπορεί να πέσατε σε ιδιοκτήτη ο οποίος μπορεί να βάλει λίγο νερό στο κρασί του. 


Στην MPA Property Promoters & Consultants Ltd είμαστε στη διάθεση σας να σας βοηθήσουμε να βρείτε αυτό που ακριβώς ψάχνετε με σεβασμό προς εσάς και τις ανάγκες σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 22 27 07 17 ή 96 90 07 17. 

Επίσης όλα όσα ψάχνετε μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

Μιχάλης Πιτσιλλίδης

Διευθύνων Σύμβουλος MPA Property Promoters & Consultants Ltd 

Info
08-Oct-2019