ΣΤΟ 5% Ο ΦΠΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Με την παραχώρηση ειδικής χορηγίας θα αντισταθμίζεται το 19% ΦΠΑ που καταβάλλουν τα νεαρά ζευγάρια όταν αγοράζουν οικόπεδο από επιχειρηματία ανάπτυξης γης με σκοπό να ανεγείρουν οι ίδιοι την πρώτη τους κατοικία.

Από τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος για την επιβολή 19% ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες γης, διαπιστώθηκε πως η συγκεκριμένη κατηγορία των νεαρών ζευγαριών επιβαρυνόταν δυσμενώς. Κι αυτό γιατί πλήρωναν 19% ΦΠΑ για την αγορά της γης και παράλληλα πλήρωναν και 5% ΦΠΑ για την ανέγερση της κατοικίας τους. Κι αυτό σε αντίθεση με όσους αγόραζαν έτοιμη κατοικία από επιχειρηματίες ανάπτυξης για σκοπούς ιδιοκατοίκησης και πλήρωναν μόνο 5% ΦΠΑ.

Η Βουλή, σε μια προσπάθεια να αρθεί η αδικία, ετοίμασε σχετική πρόταση η οποία ουσιαστικά είναι αντισταθμιστικό μέτρο προς τους επηρεαζόμενους. Μάλιστα, κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η πρόταση δόθηκε στην Εκτελεστική Εξουσία για να την επεξεργαστεί με σκοπό να την καταθέσει ως νομοσχέδιο. Σύμφωνα με την πρόταση, θα επιστρέφεται στα νεαρά ζευγάρια που κτίζουν την πρώτη τους κατοικία, υπό τη μορφή χορηγίας, το 14% του ΦΠΑ που επιβλήθηκε στην αξία της γης, με σκοπό να επιβαρύνονται μόνο 5% ΦΠΑ.

Με τη συγκεκριμένη φόρμουλα τα νεαρά ζευγάρια τα οποία αγοράζουν οικόπεδο για να ανεγείρουν τα ίδια την κατοικία τους, θα πληρώνουν και αυτοί ΦΠΑ 5%, όπως ισχύει με όσους αγοράζουν το σύνολο οικόπεδο και κατοικία από τον επιχειρηματία ανάπτυξης γης. 

Η συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών μετά τις φήμες ότι από την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, με την οποία προτείνεται η κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών για πράξεις που αφορούν μακροχρόνιες μισθώσεις ακίνητης ιδιοκτησίας, εξυπηρετούνται η Εκκλησία και ορισμένοι επενδυτές που προτίθενται να εκμισθώσουν μακροχρόνια κρατική γη με σκοπό την κατασκευή ξενοδοχείων, μαρινών και γηπέδων γκολφ. Ουσιαστικά, με την πρόταση προβλέπεται πως στις περιπτώσεις ενοικιαγοράς οικοπέδων, το γνωστό leasing, όταν επιβάλλεται ΦΠΑ, δεν θα επιβάλλονται μεταβιβαστικά τέλη.

Ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης και εκπρόσωποι του Κτηματολογίου ενημέρωσαν τους βουλευτές για τις νομοτεχνικές ρυθμίσεις που απαιτείται να γίνουν επί της πρότασης.  

Εξάλλου, εντός της εβδομάδας, ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει και δεύτερη πρόταση νόμου η οποία θα προβλέπει την καταβολή 19% ΦΠΑ στις μισθώσεις κατοικιών, ενώ κατά τη μεταβίβαση δεν θα καταβάλλονται μεταβιβαστικά τέλη.

Πηγή: Ελευθερία Παϊζάνου / philenews.com

Law and Regulations
17-Apr-2018