Ενοικιάζετε το ακίνητο σας; Οκτώ σημεία που πρέπει να προσέξετε.

Είναι συχνό φαινόμενο, οι ιδιοκτήτες είτε να αγχώνονται, είτε να υποκύπτουν σε λάθη κατά τη διαδικασία μίσθωσης του ακινήτου τους. Παρακάτω αναλύονται 8 σημεία, τα οποία κάθε ιδιοκτήτης οφείλει να έχει υπόψη του, με σκοπό τόσο να διευκολύνει την προώθηση του ακινήτου του, όσο και να ελαχιστοποιήσει τυχόν μελλοντικά προβλήματα.


Νο.1 : Έρευνα αγοράς


Η έρευνα αγοράς των τιμών ενοικίασης, παρόμοιων σε χαρακτηριστικά με το υπό εξέταση ακίνητο, είναι καίριας σημασίας. Πριν την προώθηση του ακίνητού, προτείνετε η ενημέρωση του ιδιοκτήτη, από επαγγελματίες του χώρου των ακινήτων, για την σωστή τιμή ενοικίασης. Για παράδειγμα, η απαίτηση υψηλότερου ποσού από το εύλογο ενοίκιο της αγοράς, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην ενοικίαση του ακινήτου και στην εισροή εισοδήματος στον ιδιοκτήτη.


Νο.2 : Ενημέρωση φορολογίας


Κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να είναι ενήμερος για την υποχρέωση της παρακράτησης Έκτακτης Αμυντικής Εισφοράς και της παρακράτησης Εισφοράς στο ΓεΣΥ από το ενοίκιο που θα εισπράττει, και οφείλει να έχει ενημερωθεί για το τρόπο υπολογισμού και το τρόπο καταβολής αυτού του ποσού. Είναι σύνηθες, οι ιδιοκτήτες να μην γνωρίζουν για αυτές τις οικονομικές υποχρεώσεις τους και η αγνοία αυτή να οδηγεί σε μελλοντική επιβολή προστίμων.


Νο.3 : Σωστή προετοιμασία ακινήτου


Η σωστή προετοιμασία του ακινήτου, πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες γρήγορης ενοικίασης αυτού. Προτού ξεκινήσει η διαδικασία υπόδειξης του ακινήτου σε ενδιαφερόμενους, πρέπει να έχουν επιδιορθωθεί πιθανόν βλάβες στο υποστατικό, να έχει γίνει συντήρηση όλων των ηλεκτρικών συσκευών, το ακίνητο να έχει βαφτεί, καθαριστεί και να έχει γίνει σωστή απολύμανση αυτού. Επίσης, συνιστάται η αλλαγή της προηγούμενης κλειδαριάς και η γνωστοποίηση αυτής της κίνησης στο ενδιαφερόμενο υποψήφιο. Η πρώτη εικόνα και η αίσθηση ασφάλειας είναι καθοριστικοί παράγοντες για την απόφαση κάθε υποψήφιου ενοικιαστή.


Νο.4 : Γνωριμία με υποψήφιο ενοικιαστή


Κατά τη διάρκεια την υπόδειξης του ακινήτου, η γνωριμία του ιδιοκτήτη με τον μελλοντικό ενοικιαστή του είναι καταλυτικής σημασίας. Συνίσταται λοιπόν, ο ιδιοκτήτης να συζητήσει εκτενέστερα με κάθε υποψήφιο ενοικιαστή προτού καταλήξει, και να μάθει όσα χρειάζεται μέχρι να νιώσει άνετα και ασφαλής για την μελλοντική του συνεργασία.


Νο.5 : Ασφάλεια ακινήτου


Η ιδιωτική ασφάλιση του ακινήτου, για τυχόν φθορές οι οποίες αποκλείονται από την μίσθωση, είναι μια συνετή κίνηση από τον ιδιοκτήτη. Πολλές φθορές, κυρίως από καιρικά φαινόμενα, είναι πιθανόν να προκύψουν, και η ασφάλιση του ακινήτου θα βοηθήσει στην επισκευή των ζημιών, χωρίς ο ιδιοκτήτης να ζημιωθεί επιπλέον και να έχει αλλαγές στον οικονομικό του προϋπολογισμό.


Νο.6 : Σύνταξη συμβολαίου / Ενημέρωση δικαιωμάτων ιδιοκτήτη και ενοικιαστή


Το ενοικιαστήριο συμβόλαιο αποτελεί σημαντικό έγγραφο μεταξύ του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, να συντάσσεται και να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες των συμβαλλόμενων μελών και όχι να χρησιμοποιείται ένα τυποποιημένο συμβόλαιο για όλες τις μισθώσεις. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν είναι γνώστης του αντικειμένου, είναι απαραίτητο να συμβουλευτεί επαγγελματίες του χώρου των ακινήτων κατά τη σύνταξη του. Μεταξύ άλλων, πρέπει να αναγράφεται ξεκάθαρα σε αυτό το ποσό ενοικίασης και ο τρόπος καταβολής του, η χρήση του ακινήτου, η διάρκεια του, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όλων των μελών και οι όροι λήξης του.


Νο.7 : Επίσκεψη στο ακίνητο


Ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να επισκέπτεται το ακίνητο του κατά τη διάρκεια της μίσθωσης του, και οφείλει να χρησιμοποιεί αυτό το δικαίωμα στα πλαίσια πάντα του σεβασμού της προσωπικής ζωής του ενοικιαστή του. Με απαραίτητη προειδοποίηση στον ενοικιαστή του και σε χρονικά διαστήματα τα οποία συμφωνούνται στο συμβόλαιο, ο ιδιοκτήτης, μπορεί να επισκεφτεί το ακίνητο του, και σε περίπτωση προβλημάτων να έχει την ευχέρεια να τα αντιμετωπίσει έγκαιρα.


Νο.8 : Σημασία χρηματικού ποσού εγγύησης


Ένας παρεξηγημένος ‘’όρος΄΄ μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή είναι το γνωστό ‘’deposit’’, δηλαδή το χρηματικό ποσό της εγγύησης που καταβάλλει ο ενοικιαστής στον ιδιοκτήτη κατά την υπογραφή και εκκίνηση της μίσθωσης. Λανθασμένα, αυτό το ποσό τις περισσότερες φορές ο ενοικιαστής το χρησιμοποίει αντί της καταβολής του τελευταίου ενοικίου. Είναι σημαντικό λοιπόν, να γίνεται ξεκάθαρο από την αρχή, αλλά και να αναγράφεται στο συμβόλαιο μίσθωσης ότι, αυτό το ποσό δεν υπολογίζεται ως το ενοίκιο για τον τελευταίο μήνα, αλλά επιστρέφεται στον ενοικιαστή μετά τη λήξη της συμφωνίας και εφόσον ο ενοικιαστής έχει αποπληρώσει όλες τις οικονομικές του υποχρεώσεις αλλά και το ακίνητο έχει παραδοθεί στον ιδιοκτήτη βάσει των όρων της σύμβασης.


Σε κάθε περίπτωση, όταν ένας ιδιοκτήτης έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για την μίσθωση του ακινήτου του, η συνεργασία με τον ενοικιαστή του έχει ομαλότερη έκβαση και τυγχάνει λιγότερων δυσάρεστων εκπλήξεων. Η ομάδα μας είναι στην διάθεση σας σε περίπτωση που μας χρειαστείτε!!! Good Luck!!!!


Μιχάλης Πιτσιλλίδης