Πανίκος Πέψης - Ανάπτυξη επιχείρησης από γενιά σε γενιά, τα πάνω, τα κάτω, οι προκλήσεις και το μέλλον.


Τη χαρά να φιλοξενήσει το συνεργάτη και φίλο, γενικό διευθυντή της εταιρείας Πέψης και Υιός Ltd, Πανίκο Πέψη είχε ο Διευθύνων σύμβουλος της MPA, Τάσος Μπιλιανίδης, σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη γύρω από το διαχωρισμό οικοπέδων και τα ακίνητα.



Ο Πανίκος Χρυσοστόμου, γνωστός ως Πανίκος Πέψης λόγω της δουλειάς του πατέρα του για χρόνια στην Pepsi, ξεκίνησε 1978 σε ηλικία 8 ετών, ενώ το 2001, ανέλαβε πλήρως τη διαχείριση της εταιρείας από τον πατέρα του, απογειώνοντας την. Όπως δηλώνει ο ίδιος, «βιομηχανοποίησε» τον όρο διαχωρισμός οικοπέδων, αφού μέσω της τεχνολογίας η όλη διαδικασία επισπεύσθηκε, αυξήθηκε η παραγωγή και η ποιότητα, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε η τιμή στον κατασκευαστικό τομέα. Έτσι, οι διαχωρισμοί οικοπέδων επεκτάθηκαν και εκτός Λευκωσίας, επιφέροντας αρκετά κέρδη, μετατρέποντάς τον σε ένα από τους πρωταγωνιστές στο χώρο. Με αυτά τα κέρδη, φρόντισε να αναβαθμίσει και να ανανεώσει τον εξοπλισμό του, να εργοδοτήσει αξιόλογους υπαλλήλους, προσπαθώντας πάντα να τους κρατά ευχαριστημένους.



Κλειδί της επιτυχίας του πιστεύει ο κ. Πανίκος, είναι ότι ασχολείται καθαρά με το διαχωρισμό και την πώληση οικοπέδων, χωρίς να αναλώνεται σε άλλους τομείς. Επιπλέον, η καλή εξυπηρέτηση των πελατών μετά την πώληση (after sale service) που παρέχει η εταιρεία Πέψης και Υιός Ltd, είναι ένας άλλος παράγοντας της επιτυχίας του. Θεωρεί τον εαυτό του πρωτοπόρο και αυθεντία στο χώρο, ενώ συχνά βλέπει τις προσπάθειες του να αντιγράφονται από τον ανταγωνισμό, κάτι που δεν τον ενοχλεί, αλλά αντίθετα τον ευχαριστεί.



Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία. Εξηγεί ποια είναι η διαδικασία διαχωρισμού οικοπέδων και τονίζει ότι βασικός παράγοντας για να διαχωριστεί ένα τεμάχιο είναι να ανήκει σε οικιστική ζώνη. Δεύτερος παράγοντας, να υπάρχει εγγεγραμμένος δρόμος. Τότε, η ομάδα της εταιρείας αναλαμβάνει πλήρως τη διαδικασία που αφορά τον σχεδιασμό, αδειοδότηση και αποπεράτωση του έργου, παραδίδοντάς τα με τίτλο στο χέρι. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης της γης δεν έχει την οικονομική ευχέρεια να πληρώσει για τους διαχωρισμούς, τότε προχωρούν με τη μέθοδο της αντιπαροχής. Στην αντιπαροχή, ο ιδιοκτήτης έναντι μετρητών, δίνει κάποια από τα οικόπεδα που διαχωρίστηκαν στην εταιρεία, ισάξια με το ποσό αποπεράτωσης των εργασιών. Η μέθοδος αυτή όμως ελλοχεύει διάφορους κινδύνους που οι πελάτης οφείλουν να γνωρίζουν και να μην έχουν ως μοναδικό κριτήριο τους την οικονομικότερη λύση, αφού δεν είναι πάντα η καλύτερη.



Αξιέπαινη θεωρεί τη δουλεία που γίνεται στις Κυβερνητικές υπηρεσίες με τις οποίες συνεργάζεται (Πολεοδομία, Κτηματολόγιο, Φόρος), ενώ κατατάσσει το Κτηματολόγιο Κύπρου ως ένα από τα καλύτερα, με τους νέαρους υπαλλήλους να συμβάλλουν σε αυτό. Αντίθετη άποψη έχει για τους Δήμους, οι οποίοι πολλές φορές δυσκολεύουν το έργο του, τόσο με τις καθυστερήσεις που έχουν, όσο και με την στασιμότητα τους.



Όπως για πολλούς Κύπριους, έτσι και για τον κ. Πανίκο το κούρεμα του 2013 ήταν η χειρότερη περίοδος της ζωής του όπως αναφέρει, αφού από μια κερδοφόρα επιχείρηση, κατέληξε να υποθηκεύει την οικία του για να πληρώσει καινούργια μηχανήματα που δεσμεύτηκε να αγοράσει αλλά και τους υπαλλήλους του. Φρόντισε όμως αυτό να μην επηρεάσει καθόλου τις σχέσεις του με την οικογένεια του και τους συνεργάτες του. ‘Όσο δύσκολο και να ήταν, το πάλεψε και ορθοπόδησε τρία χρόνια μετά, όπως έκανε και στην αρχή της καριέρας του το 2001. Λάθη όμως γενικότερα στη καριέρα του θεωρεί πως δεν έκανε αρκετά, εκτός από κάποιους συνεταιρισμούς που του κόστισαν πολλά λεφτά, αλλά τώρα πλέον τους αποφεύγει. Τα λάθη του τα βλέπει ως μάθημα για την επόμενη κίνηση και μελετά πια αρκετά την οικονομία και συμβουλεύεται οικονομολόγους.



Πλέον, οι επενδύσεις που κάνει είναι σε ακίνητα που ο ίδιος διαχωρίζει και πιστεύει στην μελλοντική αξιοποίηση τους, είτε οικιστικά είτε εμπορικά, αλλά και κάποια διαμερίσματα Κύπρο και εξωτερικό. Για το λόγο αυτό, ίδρυσε ακόμη μια εταιρεία με συνέταιρο το γιο του Ανδρέα Πέψη, την εταιρεία Πέψης και Υιός κτηματικά, η οποία αγοράζει και πουλά αυτά που θα διαχωρίσει η άλλη εταιρεία.



Συνεχίζοντας, σε ερώτηση του κ.Μπιλιανίδη για τη σύγκριση της λίρας και των παλιών χρόνων, ο κ. Πέψης θεωρεί ότι ο υπερκαταναλωτισμός και οι συνήθειες (κινητά, καφετέριες, νυκτερινή και απογευματινή διασκέδαση, αυτοκίνητα) που απέκτησαν οι νέοι σε συνδυασμό με την υποβάθμιση του νομίσματος άλλαξαν τα δεδομένα. Οι γονείς αδυνατούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους στην απόκτηση κατοικίας, κάτι που παλαιότερα θεωρούσαμε δεδομένο. Έτσι, οι νέοι πλέον επωμίζονται τα έξοδα αγοράς οικοπέδου και ανέγερσης κατοικίας, ψάχνοντας πιο οικονομικές λύσεις περιμετρικά της Λευκωσίας. Βλέποντας αυτή την οικονομική δυσκολία, η εταιρεία Πέψης κ Υιός Ltd από το 2016 προσφέρει μια καινοτόμο λύση, την αγορά μισού οικοπέδου στους διαχωρισμούς που αναλαμβάνουν.



Όπως όλοι, έτσι και ο κ. Πανίκος έχει τη δική του αχίλλειο πτέρνα, την αγάπη του για τα «sports car», την οποία μετέφερε και στο γιο του. Κάθε δύο με τρία χρόνια αγοράζει ένα ακριβό σπορ αυτοκίνητο, αφού πουλήσει το προηγούμενο. Όντας επιχειρηματικό μυαλό όμως, έκανε και αυτή την αγάπη επιχείρηση, αφού συμβούλεψε το γιο του να ανοίξει μια εταιρεία με αγοραπωλησίες συγκεκριμένων αυτοκινήτων, τη VIP Car Sales Cy.



Κλείνοντας, συμβουλεύει τους νέους να προσπαθούν για το καλύτερο, να περιορίσουν τις αχρείαστες εξόδους, να έχουν όρεξη για δουλεία και κάποια στιγμή οι κόποι τους θα ανταμειφθούν.



Γράφει: Μαριάννα Νικολάου



Ανάπτυξη επιχείρησης από γενιά σε γενιά | Ε1 Part 1




Tα πάνω, τα κάτω, οι προκλήσεις και το μέλλον | E1 Part 2