Ποιές είναι οι νέες τάσεις αγοράς ακινήτων από τους νέους.

Η προτίμηση των νέων στα ακίνητα τα τελευταία χρονιά έχει διαφοροποιηθεί από προηγούμενες γενεές. Η μεγάλη ανάπτυξη των αστικών κέντρων και ως επέκταση η αύξηση της αξίας της γης, έχει φέρει αλλαγές στις προτιμήσεις αυτών.

Αναλυτικότερα :


Οικίες


Τα τελευταία 15 χρόνια, όπως προαναφέρθηκε, έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση στις τιμές της γης εντός αστικών κέντρων. Αυτή η ανοδική πορεία της αξίας της γης, έχει αναγκάσει τους νέους να αναζητούν κατοικίες στις περιφέρειες των πόλεων. Η ανάπτυξη του οδικού δικτύου, με σκοπό την εύκολη πρόσβαση στο κέντρο και στους αυτοκινητόδρομους, έχει βοηθήσει σε αυτή την απόφαση των νέων αγοραστών.


Η έκταση γης την οποία αναζητούν πλέον οι νέοι αγοραστές για την ανέγερση της κατοικίας τους, έχει μειωθεί αισθητά. Οι νέοι αναζητούν οικόπεδα των 250 έως 300 τ.μ., σε σύγκριση με παλαιότερες κατοικίες, οι οποίες χτιζόταν σε μεγαλύτερα οικόπεδα, κυρίως των 520 τ.μ. και άνω. Κατ’ επέκταση, παρατηρείται μείωση στα τετραγωνικά μέτρα του εσωτερικού χώρου των κατοικιών, οι νέοι σήμερα χτίζουν πιο μικρά σπίτια, από 140 μέχρι 180 τ.μ. , σε σύγκριση με τις πιο παλιές οικίες στις οποίες οι εσωτερικοί χώροι ήταν 220 τ.μ. και άνω. Σύνηθες είναι το φαινόμενο, να χτίζονται δύο κατοικίες ημι-εφαπτόμενες, παρόμοιου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού σε οικόπεδα των 520 έως 700 κατά μέσο όρο.


Ο κύριος λόγος που οι νέοι αναζητούν πιο μικρές κατοικίες είναι η αξία αγοράς τους . Σε σύγκριση με τα προηγούμενα 15-20 χρόνια, εκτός από την άνοδο της αξίας της γης, έχει υπερδιπλασιαστεί και το κατασκευαστικό κόστος. Οι αυξήσεις αυτές είναι δυσανάλογες με το κατώτατο μισθό στην Κυπριακή αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην σύγχρονη οικογένεια, εργάζονται και οι γυναίκες, κάτι που δεν ήταν τόσο διαδεδομένο πιο παλιά, με αποτέλεσμα ο χρόνος φροντίδας της κατοικίας να είναι περιορισμένος. Ένα μεγαλύτερο σπίτι αυξάνει τις απαιτήσεις συντήρησης, τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού χώρου αυτού, καθιστώντας ακόμη μία παράμετρο για την επιλογή μικρότερης οικίας.


Διαμερίσματα


Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται και στα διαμερίσματα, όπου επίσης υπάρχει μείωση στα τετραγωνικά μέτρα, ενός μέσου διαμερίσματος. Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα δυο υπνοδωματίων σήμερα είναι 80 τ.μ. , σε σύγκριση με παλαιότερα όπου ήταν τουλάχιστον 100 τ.μ. Εκτός από την αύξηση των τιμών αγοράς, σημαντικό ρόλο εδώ έχει και η τάση των νέων να επιλέγουν ενιαίο χώρο κουζίνας και καθιστικού. Η αρχιτεκτονική αυτή τάση, μειώνει αισθητά τα τετραγωνικά μέτρα που χρειάζονται.


Όμως, αυτό που αναζητούν οι νέοι στα διαμερίσματα, σε αντίθεση με παλαιότερες γενεές είναι οι μεγαλύτερες βεράντες, το επιπλέον μπάνιο στο κυρίως υπνοδωμάτιο και το αποχωρητήριο των ξένων. Ενώ επίσης, δίνουν περισσότερη προσοχή, σε σχέση με παλαιότερα, στον φυσικό φωτισμό και στην θερμομόνωση του διαμερίσματος τους.


Όλα τα παραπάνω, μας δείχνουν ότι οι νέοι σήμερα δεν επιλέγουν τα διαμερίσματα ως προσωρινή λύση, έως ότου να χτίσουν μια οικία, αλλά ως μόνιμη λύση στέγασης της οικογένειας τους.


Εύα Φραγκιαδάκη